Inzet dieren bij therapie of coaching, pas op voor kwakzalvers!

Paarden worden ingezet om het gedrag van cliënten te leren ­begrijpen, honden helpen mensen hun emoties te leren uiten, de lichaamswarmte van ezels leert patiënten ontspannen, en dolfijnen brengen kinderen met autisme communicatievaardigheden bij – althans, dat zijn de claims. Bewijs is er helaas nog maar weinig.

Ja er is wel bewijs voor de blindengeleidehond bijvoorbeeld. Of honden die mensen met diabetes waarschuwen voor een hypo of hyper. Maar dieren die worden ingezet bij therapie of coaching, dat is van een andere orde.

In Trouw zegt Marie-José Enders-Slegers, bijzonder hoogleraar antrozoölogie, te geloven in het nut van therapie met dieren. Therapie of coaching met dieren is volgens Enders mogelijk met gedomesticeerde diersoorten, zoals paarden, honden, katten en ezels, op voorwaarde dat er kennis is over het dier. “Maar niet elke situatie of elk dier is bij elke patiënt effectief. Er zijn ook mensen, bijvoorbeeld met angst of allergieën, die per saldo meer baat zullen hebben bij praattherapie.” Therapie met dolfijnen is verboden.

Ze waarschuwt voor wildgroei. Er zijn te veel ‘therapeuten’ die zonder juiste papieren aan de slag gaan. Enders: “Veel van de zevenhonderd aanbieders hebben geen Big-registratie en zijn dus niet gekwalificeerd om therapie te geven.” De aanbieders zijn van zeer diverse pluimage.  Onder hen zijn  psychologen (Enders: “Niet zoveel”) maar ook coaches, jeugdzorgverleners of sociaal werkers. “Bij velen is het raden naar hun achtergrond en opleiding.”

Lees het hele artikel in Trouw