Volwassenen met Autisme hard geraakt door coronacrisis

In het onderzoek is niet gezocht naar een overlap met bijvoorbeeld HSP of eenzaamheid, want dit zijn geen aandoeningen die in de DSM-5 zijn opgenomen.

Gemiddeld genomen ervaren volwassenen met autisme meer stress door het veranderen van hun dagelijkse routines als gevolg van de pandemie (zoals werkgerelateerde veranderingen en het verlies van activiteiten buitenshuis) dan neurotypische volwassenen. Aan de andere kant zijn zij verlost van bepaalde sociale verplichtingen die stress veroorzaken, zoals verplichte afspraken of feestjes, onverwacht bezoek of vreemden die te dichtbij komen”, blijkt uit onderzoek van Universiteit Gent.

Aan het onderzoek van de Universiteit deden  839 mensen uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk mee. Vooral boodschappen doen en het zorgen voor huisdieren bezorgt volwassenen met autisme veel stress. 

De social distancing-regel creëert specifiek voor volwassenen met autisme nieuwe moeilijkheden. Zo bemoeilijken gezichtsmaskers het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Daarnaast ervaren ze communicatie via videogesprekken als ingewikkeld. Reacties op de open vragen lieten echter duidelijk zien dat volwassenen met autisme niet minder behoefte hebben aan sociaal contact dan volwassenen zonder autisme. Ze gaven in het onderzoek aan gewoonlijk al vaker eenzaamheid en sociale isolatie te ervaren. 

Lees het hele artikel op: Innovationorgins