Gegijzeld door anorexia

In de ZEMBLA-uitzending gegijzeld door anorxia is te zien dat anorexia in Nederland nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening is. Vaak is er bij jongeren met eetstoornissen als anorexia sprake van complexe problemen, zoals autisme.

Dat was bij Iris ook zo, bleek uit de ZEMBLA-uitzending en ook uit het contact dat Kamerlid Westerveld van Groenlinks met Iris had: “Op de plek waar ze behandeld werd voor haar eetstoornis hadden ze geen verstand van autisme en waar ze behandeld werd voor autisme hadden ze geen verstand van haar eetstoornis”, aldus Westerveld.

Twee expertisecentra die komend voorjaar starten, moeten leiden tot betere zorg aan anorexiapatiënten. Dat zei minister De Jonge maandag tijdens de commissievergadering over de jeugdzorg. Kamerleden zeiden zeer geraakt te zijn door het verhaal van anorexiapatiënt Iris uit de ZEMBLA-uitzending ‘Gegijzeld door anorexia’.

Kamerlid Voordewind van ChristenUnie zei dat hij een uur voor het overlijden van Iris nog contact met haar had gehad. Ze zei tegen Voordewind: “Ik wil eigenlijk niet dood maar ik kan zo ook niet verder. Ik zie het niet meer zitten met de zorg die ik hard nodig heb. De zorg is niet integraal aanwezig. Als ik anorexia heb word ik alleen daarvoor behandeld, maar niet voor mijn trauma’s.”