Sociaal camoufleren en autisme bij vrouwen

Camoufleren bij autisme

Volgens nieuw onderzoek kan bij vrouwen niet zo vaak autisme worden vastgesteld als bij mannen, omdat ze de gemeenschappelijke tekenen van de aandoening beter kunnen verbergen. Onderzoeker Anna Ploszajski zegt: “Huisartsen zouden minder autisme diagnoses missen als ‘camoufleren’ beter werd begrepen”.

Wetenschappers hebben de resultaten bestudeerd van een online-enquête die is opgezet om genderverschillen bij het camoufleren, onder autistische en niet-autistische volwassenen, te meten. Ze ontdekten dat autistische vrouwen meer camouflagegedrag vertoonden dan mannen, wat eerdere observaties uit studies ondersteunde. Er zijn geen geslachtscamouflerende verschillen gerapporteerd in niet-autistische groepen.

“Het effect was niet zo groot als we hadden verwacht,” zei Dr. Will Mandy, van University College London, een van de auteurs van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Autism en gepresenteerd op het British Science Festival aan de University of Warwick.

“Wat ik interessant vind, is hoe alomtegenwoordig camoufleren is. Als je begint in te graven waarom, is dat best alarmerend; camoufleren wordt ervaren als een verplichting in plaats van een keuze. Het gaat heel vaak over zelfbehoud en om pesten of aanvallen te vermijden. “

Veelvoorkomend camouflerend gedrag is het leren hoe je oogcontact kunt maken en het onderdrukken van drang om fysiek te bewegen. In zijn meest complexe vorm houdt “sociaal camoufleren” de adoptie van een persona in. Vooral bij vrouwen kan dit inhouden dat andere vrouwen of meisjes die populair lijken worden geobserveerd, en hun gebaren of kleding worden gekopieerd.

One response on “Sociaal camoufleren en autisme bij vrouwen