Autisme is genetisch bepaald

Genetica en autisme

In wat de grootste studie in zijn soort wordt genoemd, zeggen onderzoekers dat de waarschijnlijkheid van het ontwikkelen van autisme overweldigend is geworteld in de genetische samenstelling van een persoon. Bijna 81 procent van het autisme risico is erfelijk, volgens bevindingen deze week gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Onderzoekers bekeken gegevens van meer dan 2 miljoen mensen geboren tussen 1998 en 2011 in vijf landen – Denemarken, Finland, Zweden, Israël en West-Australië – bij nationale gezondheidsregisters. Jongeren werden gevolgd tot 16 jaar, op dat moment hadden 22.000 van hen de diagnose autisme gekregen.

Via de nationale gezondheidsdatabase konden onderzoekers gegevens van de ouders, broers en zussen en neven van de kinderen analyseren om autisme diagnoses te stellen bij andere familieleden. Erfelijkheid was goed voor een variërend risiconiveau in de onderzochte landen, met een hoogtepunt van 87 procent in Israël vergeleken met 51 procent in Finland.

Over het algemeen blijkt uit het onderzoek dat het overgrote deel van het autisme-risico verband houdt met genetica. Omgevingsfactoren “hebben minimaal bijgedragen” en moederlijke effecten zoals het gewicht van de moeder speelden een “niet-bestaande of minimale” rol.

“De huidige onderzoeksresultaten leveren tot nu toe het sterkste bewijs voor onze kennis dat het grootste deel van het risico op ASS door genetische factoren is”, schreef Sven Sandin van het Karolinska Institutet in Zweden en zijn collega’s in hun bevindingen.