DSM5: ASS of toch HSP?

Vittorio Busato

Vittorio Busato is psycholoog en auteur en vaste medewerker van Eos Psyche & Brein en auteur van het boek “What’s wrong with me? Hij schrijft dat een op de vijf mensen hoogsensitief is. “HSP-ers verwerken informatie diepgaander, ervaren emoties intenser en raken sneller overprikkeld dan anderen. Hoogsensitiviteit kan tot problemen leiden, maar is geen stoornis, menen de meeste experts.

Het gaat om een persoonlijkheidskenmerk, net zoals intelligentie of extraversie. Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitiviteit in hoge mate erfelijk is, en dat het gepaard gaat met een ander default mode netwerk, het hersennetwerk dat gelinkt is aan nietsdoen.”

Hooggevoeligheid wordt in de praktijk vaak onder autismespectrumstoornis (ASS) geschaard. Vrouwen met HSP herkennen zich vaak in de meeste boeken over autisme bij vrouwen, omdat juist hooggevoeligheid vaak hun ernstigste kwaal is. Mogelijk krijgen sommige mensen te snel zware psychische labels opgeplakt, terwijl ze hooggevoelig zijn. ASS klinkt ernstiger en wordt soms als stigmatiserend ervaren, dit label mag niet geplakt worden op mensen met HSP.

Lees meer over: ‘What’s wrong with me?’

Vittorio Bosato: Auteur van ‘What’s wrong with me?’

Elaine Aron heeft een vragenlijst met 27 items ontwikkeld om hoogsensitiviteit te meten. Die zelfrapportage-schaal is inmiddels in diverse talen vertaald, en bevat stellingen als ‘Ik word makkelijk beïnvloed door stemmingen’ en ‘Ik onderscheid heel sterk subtiele geuren’. 

Mensen verschillen niet alleen in intelligentie, maar ook in zintuiglijke gevoeligheid. Dat lijkt helemaal op te gaan voor hoogsensitieve personen. Hun verwerking van informatie en prikkels uit de omgeving lijkt in de hersenen intensiever te verlopen. Alles wat HSP-ers zien, voelen, horen, ruiken en proeven komt sterker binnen. Daardoor kunnen ze overweldigd of gestrest raken. Tevens reageren ze heftiger op fysieke veranderingen als pijn en spanning.

In tegenstelling tot mensen met ASS ervaren HSP-ers minder problemen met het begrijpen van anderen en het inleven bij sociale situaties. HSP-ers genieten doorgaans intenser van mooie dingen.

One response on “DSM5: ASS of toch HSP?

  1. Hoog empatisch

    Ik dacht ook altijd dat ik HSP was. Maar ik liep tegen te veel vermoeidheid aan tijdens studeren. Nader gesprek met de POH en doorverwijzing heb ik toch een ASS-label gekregen. Dit verbaasde me eerst wel, want ik herkende mijzelf echt niet in autisme(zijn toch van die mensen die sociale situaties niet snappen?!).

    Afijn, toch het ASS labeltje gekregen. Ik had nog goed nagevraagd hoe dat zat met HSP. De psycholoog verzekerende dat mijn probleem gebieden: hoog gevoeligheid voor drukte/geluid, perfectionistisch, verlegenheid onder ASS viel(volgens DSM-5). Daarbij gaf ze aan dat de kenmerken die ik HSP noemde allemaal onder ASS vielen.

    Wie weet zien we later weer onderscheid in de DSM voor mensen met ASS en HSP.