‘Mensen geloofden niet dat ik echt autisme had’

Door het lezen van boeken over dit Autisme leerde Birsen Basar zichzelf steeds beter kennen. Maar er was één ding: ze werd niet door iedereen geloofd. “Na mijn diagnose zeiden mensen letterlijk dat ze niet geloofden dat ik autisme had. Omdat ik mezelf goed kon uitdrukken, een opleiding had voltooid en gewoon werkte. Sterker nog: ze zeiden dat ik loog.”, verteld Birsen Basar tegen Breda in de Buurt.

 Gelukkig heeft ze dat inmiddels naast haar kunnen leggen, want ze heeft geleerd dat er altijd mensen zullen zijn die haar wel en niet geloven.”


(c) FAIRbeeldProducties

Birsen merkte dat er in Turkije weinig bekend is over autisme. Om die onwetendheid daar en in Nederland weg te nemen, schreef ze haar eerste boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, over autisme. Hierna volgde er nog drie. Op één boek na is alles ook vertaald in het Turks. “Hier ontving ik erg veel goede reacties op. Mensen herkenden zich in mijn verhaal en lieten zich testen. Onderwijzers en familieleden kregen meer begrip voor autisme en konden zo de mensen in hun omgeving helpen. Ook geef ik inzicht over hoe het kan zijn om autisme te hebben in een andere cultuur.”

Lees meer over Birsen Basar op haar website: https://birsenbasar.com/ .